Na 29 jaar wordt het BK nog eens in Vlaanderen georganiseerd
Zweefviegclub Albatros uit Kiewit-Hasselt viert haar 50-jarig bestaan deze week met de organisatie van het Belgisch kampioenschap. Een unieke kans om kennis te maken met zweefvliegen want het is al 29 jaar geleden dat het BK nog eens in Vlaanderen werd georganiseerd.
50 deelnemers dingen naar de titel van beste Belgische zweefvlieger in 3 verschillende klassen: Club, Sport en Open. Er zitten ook enkele gewezen wereldkampioenen in het deelnemersveld. De piloten moeten elke dag het opgelegde parcours afleggen met de juiste keerpunten en op het einde is het ook belangrijk op de hoogste snelheid te halen. Op zondag 4 juni kennen we de nieuwe Belgische kampioenen.
Albatros uit Kiewit telt een 70-tal leden en beschikt zelf over 13 toestellen. Ons hoofddoel blijft zo veel mogelijk mensen warm te maken voor het zweefvliegen?, vertelt voorzitter Jan Evens. ?Vanaf 13 jaar kan je bij ons leren vliegen. Als je dan start, kan je op je 14de al alleen de lucht in. Zo zitten er een 10-tal tieners tussen onze leden. Om een jaar te vliegen, tel je zo?n 1.200 tot 1.500 euro neer. Maar daar zit echt alles in: van de verzekering en de lessen tot de toestellen en het vliegen zelf.?
Geschiedenis
In de zomer van 1972 konden enkele enthousiaste zweefvliegers zich niet meer verenigen met de koers die gevlogen werd door hun toenmalige zweefvliegclub en verlieten ze Zwartberg in moeilijke omstandigheden.
Jan Evens, Francis Berx, Thieu Berger, Edgard Fabry, Jan Bastings, Karel Vranken, Jaak Vliegen, Harry Smulders, Thieu Simons, Lucien Jappens, Hugo Hoirelbeke, Maurice Schepers en Luc Deconinck besloten hun eigen club op te richten. Op 5 oktober 1972 stichtten zij hun eigen zweefvliegclub en noemden hun vzw naar de allerbeste zweefvogel, ALBATROS.
Eerst wou ALBATROS nog als autonome club op het vliegveld van Zwartberg opereren maar toen dit niet haalbaar bleek, moest er uitgekeken worden naar een nieuw zweefvliegveld. Eerst hadden ze het idee om zelf een volledig nieuw vliegveld te maken. Een groot bebost veld in Maasmechelen werd voorgesteld door de gemeente. Ook een opgespoten vlakte in Stokrooi-Kuringen naast het Albertkanaal kwam in aanmerking. Maar omdat de aanleg van een nieuw vliegveld inhield dat men zeker de eerste 2 jaar niet kon vliegen, werden deze opties uiteindelijk niet in aanmerking genomen.
Zo ging de zoektocht naar een nieuwe uitvalsbasis verder en kwamen ze uiteindelijk terecht op het oudste vliegveld van België, het vliegveld van Kiewit in Hasselt waar men 3 jaar eerder opnieuw was gestart met de sportvliegerij. De jonge mannen van ALBATROS werden er hartelijk ontvangen en kregen er alle kansen om hun vleugels terug uit te slaan, de toestemming van het Bestuur der Luchtvaart om er te mogen zweefvliegen, kwam er redelijk snel. De Albatrossers van het eerste uur hebben veel te danken aan pleincommandant Remy Hoffman en in het bijzonder aan toenmalig secretaris van Aero Kiewit Godfried Vaes.